Zázrak menom matcha

Čína a jej medicína je často v našich končinách vnímaná skepticky, avšak po dôkladnom naštudovaní niektorých praktík si ich mnoho krát osvojíme. Jednou z praktík je aj konzumácia čaju matcha. Tento čaj je pestovaný v tieni a práve vďaka tomu, že sa mu dostáva málo slnečných lúčov, produkuje viac chlorofylu ako bežné rastliny. Ruka v ruke s produkciou chlorofylu ide aj tvorba vyššieho množstva aminokyselín, vďaka čomu je pri pravidelnom užívaní zázrakom.

matcha

Príprava
Podstatný rozdiel oproti iným čajom je, že listy nelúhujeme. Lístky sa rozomelú na jemný prášok, ktorý potom v nápoji vypijeme a tým do seba dostaneme vyššie množstvo účinných látok. Vysoé množstvo chlorofylu je prospešné na čistenie krvi. Matcha obsahuje aj katechin, ktorý bojuje proti rakovinotvorným bunkám a znižuje hladinu cholesterolu v krvi, rovnako aj aj znižuje krvný tlak a to tak, že zabraňuje zúženiu ciev.  Nezabúdajme ani na vysoký obsah vitamínu C a A, čo je pre telo tak isto prospešné.

Samozrejme nie je nutné z rastliny robiť iba čaj. Ak chcete, pokojne si ju môžete zmiešať s vločkami, jogurtom, tvarohom a konzumovať v takejto forme, alebo pridávať do jedál ako koreninu, vďaka jej výraznej chuti. A nesmieme zabudnúť ani na využitie v kozmetike. Matchu môžete použiť na výrobu pleťovej masky, pri pravidelnom používaní krásne oživí pleť a tá je následne aj zdravšia.

zelený čaj

Druhy
Ak si idete kúpiť tento čaj, na obaloch zväčša nájdete dve označenia a to usucha a koicha. Rozdiel v nich je hlavne v chuti. Usucha má intenzívnejšiu chuť a treba strážiť množstvo, z ktorého si čaj spravíte. Rovnako aj cena Usuchy je výrazne vyššia. Koicha má jemnejšiu chuť z dôvodu, že sa vyrába zo starších lístkov rastliny. Čaj si môžete spraviť aj z dvojnásobného množstva, nič tým nepokazíte. Tento druh je tá lacnejšia verzia.
A ešte bonus. Pravidelným pitím tohto čaju sa v ľudskom tele naštartuje rýchlejšie spaľovanie tukov.